Burçak
Baklagiller familyasına ait,taneleri mercimeğe benzer bir tahıldır. Genellikle hayvan yemi olarak kullanılan, 50 cm boylarında, türüne göre farklı farklı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Burçak 'Mürdümük' olarak da bilinir. A ve C vitaminleri açısından zengindir. Burçak tohumu kurutulduktan sonra toz haline getirilerek burçak unu elde edilir.
Burçak Unu Faydaları
1.Cildi güzelleştirir.
2.Anne sütünü arttırır.
3.Ciğerler için besleyici özelliği vardır.
4.Burçak unu sirke ile birlikte karıştırılıp içilirseidrar söktürücüözellik gösterir.
5.Bünyesi zayıf olan ve kilo alamadığından şikâyet eden kişiler içinkilo aldırıcıözelliğe sahiptir. Bunun için burçak unundan un helvası yapılarak tüketilmesi yeterlidir.
6.Burçak unu isilik ve mayasıl gibi hastalıklar için iyileştirici özelliğe sahiptir.
7.Burçak unu hazmı kolaylaştıran bir yapıya sahiptir.
8.Egzamahastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Burçak ya da burçak unu kaynatıldıktan sonra hastalıklı bölge suyu ile temizlenir.
9.Mayasıltedavisinde kullanılır.
10.Burçak unu ile lapa yapılarak tüketilirse sırt ağrısına iyi geldiği söylenmektedir.
11.Vücutta oluşan lekelerin üzerine burçak unu lapası sürülürse iyileştirici özellik gösterir.
12.Burçak unundan yapılan lapanın kırıkların üzerine koyulup sarıldığında iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir. Ayrıca burçak unundan yapılan çorbayı düzenli tüketildiğinde kemiklerin kaynama süresinin kısaldığı söylenmektedir.
13.Ezik ve morluklarda da tedavi edici etkileri görülmüştür.