Buğday Ruşeymi
Buğdayın en tepesinde embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısımdır, yani buğdayın hayat kaynağıdır.
Yaklaşık 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kg elde edilebilen buğday ruşeymi, vücut için gerekli besin öğelerinin birçoğunu yüksek miktarda içerdiği için aynı zamanda çok da değerli bir içeriktir.
Buğday ürünleri, belirli bir miktarda gluten içerir. Ruşeym de buğday kaynaklı bir ürün olduğundangluten içerir.
İki yemek kaşığı çiğ ruşeym, 1,5 gr doymamış yağ, 9 gr karbonhidrat, 4 grprotein, 2 gr diyet lifi, 2 gr şeker, sıfır kolesterol ve sadece 60 kalori içerir.
RUŞEYMİNİN FAYDALARI
1.Yapısında A, B1 ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanı sıra, E vitamini oranı da oldukça yüksektir.
2.Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından zengin olan buğday ruşeymi, Omega 9 yağ asitlerini de içerir.
3.Ruşeymin içerisinde buğdayın içerisinde bulunandan birkaç kat daha fazla lif bulunuyor.
4.Bu yüzden sindirim sistemine destek oluyor.
Belli oranlarda tüketildiği sürece tok tutuyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor.
5.Bitkisel bir ürün olduğu için içerisinde kolestrol bulundurmuyor.
6.Kan şekerini dengeler. Şeker yeme isteğini azaltır.
- İçerdiği lif sayesinde tokluk hissi verir ve geç acıkmanızı sağlar.
- Diyet ürünleri ve unlu gıdalarda, lifli yapısından dolayı doyurucu özelliği artırır.
- Dokuların hasar görmesini engeller ve bu faydasından dolayı sporcuların tükettiği bir gıdadır.
- Kas oluşumunu hızlandırır ve bağışıklığı güçlendirir.
- Yaşlanmayı geciktiren bir özelliği de vardır.
- Düzenli kullanımda, yağ yakımını hızlandırır.
- Yorgunluk hissini ortadan kaldırır.
- Alzheimer hastalığına karşı koruyucu kalkan vazifesi gören buğday ruşeymi, beyin fonksiyonlarının sağlıklı devam etmesine yardımcı olur.
- Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde uzun süre tokluk verir, kolesterol düzeyinin düşürülmesine etkili olur, kan basıncını dengeler ve kalbi korur.
- Antioksidan içeriği sayesinde, yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
- E vitamini sayesinde hücre zarının dayanıklılığını arttırması, hücreleri koruması ve kanser riskini azaltmasıruşeymin faydalarıarasındadır.
- Sinir sistemi hastalıklarında koruyucu özelliği ve olumlu etkisi vardır.
- Gözde katarakt oluşumunu geciktirir ve cildi daha sağlıklı hale getirir.
- Kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılır.
- E vitamini, çok güçlü bir antioksidandır. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
- B1 ve B2 vitaminleri çocukların bağırsak ve diş gelişimine katkıda bulunur. Eksikliğinde gözlerde güçsüzlük, sindirim bozukluğu, kabızlık, fiziksel koordinasyonda bozukluk, iştah azalması görülür.
- Folik asit, çocukların zihinsel gelişimlerinde rol oynar.
- Çinko merkezi sinir sisteminin gelişimi ve fonksiyonlarında önem taşır. Eksikliğinde çocuklarda öğrenme yetisinin sınırlanması, büyüme ve gelişmede aksaklıklar, iştahsızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.
- Demirin çocuğun zihinsel gelişimine, okul performansına, konsantrasyonuna ve hafızası üzerine olumlu etkileri vardır.
- Bebeklerde idrar yolu rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.