Siyez Unu
Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinir. Siyez buğdayı bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak da bilinir.Siyez genetiği bozulmamış buğday türüdür. Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinir.Siyez dünyada insanlara glisemik endekse en uygun gıdadır.
Siyez Unu Kalori ve Besin Değeri
100 gramsiyezununda yaklaşık 340 kaloridir. Ayrıca, B1, B2, B12 vitamini fosfor, sodyum içerir.
Siyez Ununun Faydaları
1.Anne sütünü arttırır.
2.Kolesterol içermez.
3.Kolon kanserine karşı koruyucudur.
4.Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
5.Siyez buğdayı zengin lif kaynağıdır.
6.Düşük glisemik indeksi ile kan şekerini daha stabil tutar.
7.Radyasyona karşı dayanıklı olarak bilinmesi en büyük avantajı olabilir.
8.B vitaminlerinden zengin olması nedeni ile sinir ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcıdır.
9.Yüksek protein içeriği ile metabolizmayı hızlandırır. Karbonhidrat değeri düşüktür.